KUNSTBOEK

Phantom City
A Photo Novel Kim Bouvy

Phantom City - A Photo Novel van beeldend kunstenaar/ fotografe Kim Bouvy is een fictieve stadsbeschrijving in zwart, wit en grijs van haar eigen woonplaats Rotterdam. De stad is hoofdpersoon en décor tegelijk in een deels werkelijke, deels fictieve vertelling over het heden, verleden en mogelijke toekomst van deze stad. Eigen foto's en found footage, vermengd met teksten die refereren naar science fiction, bekende utopische denkbeelden en elementen uit de feitelijke actualiteit en geschiedenis van Rotterdam vormen samen een allegorische vertelling. Daaruit doemt het beeld op van een stad, waarin de leegte tot suspense wordt. Het is een stad die misschien niet bestaat, maar die iedereen desondanks herkent.

Sinds Kim Bouvy in 2001 verhuisde naar Rotterdam raakte ze steeds meer gefascineerd door de verschillende manieren waarop de stad wordt verbeeld: als jonge, bruisende, kleurrijke, moderne, vooruitstrevende stad met mensen die durven, maar ook als stad die te kampen heeft met criminaliteit, verloedering, armoede, etnische spanningen en een grimmig veiligheidsbeleid. Voor het boek combineerde ze haar eigen fotowerken van de stad met beelden die zij de laatste zeven jaar verzamelde uit boeken, kranten, promotiebrochures, stadsgidsen, webpagina's, ansichtkaarten, en archieffoto's. De beelden worden omvat met eigen teksten en fragmenten uit romans, historische publicaties, nieuwsberichten, beleidsnota's en reclamecampagnes. Dit amalgaam van woorden en beelden is als de stad zelf.

Phantom City wil daarnaast een poëtisch commentaar zijn op de narcistische obsessie die, volgens Bouvy, Rotterdam heeft met de eigen afbeelding. Haar "imago" bouwt de stad zorgvuldig op uit eenzijdige en vaak onwerkelijke beelden. Door grote stadsvernieuwingsprojecten die de laatste jaren zijn gestart in het centrum zijn inmiddels veel van de gefotografeerde plekken onherkenbaar veranderd. Uit haar eigen onstilbare hunkering naar een toekomstige, volmaakte identiteit ontkent en vernietigt de stad in hoog tempo haar eigen unieke wederopbouwkarakter, waarin heden en verleden onlosmakelijk verweven zijn. In plaats van zichzelf eerlijk in de spiegel te bekijken, creeërt ze liever een "Phantom City", waar de straten "schoon, heel en veilig" zijn geworden, maar altijd leeg en zielloos zijn.

Als beeldend kunstenaar die werkt met fotografie en tekst richt Kim Bouvy (Amsterdam, 1974) zich op de hedendaagse "Condition Urbaine". In haar werk onderzoekt zij op persoonlijke en poëtische wijze hoe wij onze stedelijke omgeving bezien, interpreteren en opnieuw verbeelden.
Eerder publiceerde zij Niemandsland - Berlijn zonder de Muur (De Verbeelding, 2002) en Uit-Zicht Ð
over het bewegen, het stilstaan en het verdwalen
(Akademie voor Kunst en Vormgeving Õs-Hertogenbosch, 1999).

Een speciale, genummerde en gesigneerde editie, met de keuze tussen 2 verschillende prints (30x40 cm), ieder in een oplage van 15 stuks, zal verschijnen voor de prijs van € 225,-.

Phantom City is de volgende, prikkelende kunstuitgave van de nog jonge uitgeverij Pels & Kemper.


Phantom City - A Photo Novel
Kim Bouvy, fotografie/tekst
ISBN: 9789079372072
224 pagina's
Prijs: € 29,50

1 t/m 31 mei 2010 actieprijs vanwege boek van de maand bij Archined: € 25,00
Aangemeld bij het commissariaat voor de Media.
ingenaaid gebonden
NUR: 652
Tekst: Kim Bouvy
Taal: Engels
Vormgeving: Hansje van Halem, Amsterdam
Uitgever: Uitgeverij Pels & Kemper, 's-Hertogenbosch

www.kimbouvy.com