Kan een kont te groot zijn?
Het leven van een jonge beeldhouwster in het Europa van de jaren vijftig.
Ans Hey

Parijs 1953, de jonge Ans Hey, die net de opleiding tot tekenleraar in Amsterdam afrondde, vertrekt eindelijk naar Parijs, de stad van haar dromen ,en naar Joshua, die daar op haar wacht. Overweldigd door de stad, de mensen, haar leven met Joshua, die 's nachts naast haar onbereikbaar ver weg blijkt, houdt zij zich dapper staande. Dan vlucht ze min of meer naar Londen en gaat studeren aan de St.Martin's School of Art. Haar studie is amper begonnen als zij tijdens een modeltekenles weggestuurd wordt: een studente die alleen de kont van het model tekent, en dan nog eens veel te groot, die duldt de docent niet. Maar het gelukkige toeval - iets dat haar vaker ten deel zal vallen - maakt dat een toevallig aanwezige kunstenaar haar uitnodigt om zijn lessen te volgen aan de Royal College.

In dit boek, waar het leven van afspat, vertelt beeldhouwster Ans Hey over haar jonge jaren, waarin zij via Parijs en Londen, rondzwerft door Italië en waar ze gegrepen wordt door de oude kunst. Ze geeft zich over aan het leven en in een mengeling van ernst, liefde en naïviteit maakt ze allerlei avonturen mee, die haar op deze reis uiteindelijk zullen brengen naar Zuid Frankrijk.
Als jong volwassen vrouw keert zij weer terug naar Amsterdam - en haar verlangen kunstenaar te worden en haar ongeboren zoontje reizen met haar mee.

Ans Hey (1931), die 25 jaar les gaf aan de Rietveld Academie, is beeldhouwster. Zij werkt afwisselend in Amsterdam en in Zuid Frankrijk, waar zij een atelier heeft in de schaduw van het kasteel van de Markies de Sade. Zij werd ook bekend met Gesammtkunstwerken, voorstellingen waarin haar werken een dialoog aangingen met muziek, dans, poëzie en film. In dit boek kan de lezer meereizen met haar, niet alleen in ruimte en tijd, maar ook haar volgen in haar innerlijk leven.

'….vertrek! De leraar is kennelijk razend. Geen moment heb ik erbij stilgestaan dat ik zo'n reactie zou krijgen. Ik was zo verdiept in het model, de prachtige grote monumentale vorm van de kont en wilde hem opzetten als een beeldhouwwerk. Steeds opnieuw ben ik verrast dat de intieme menselijke vormen zo moeilijk geaccepteerd worden.'


Landschap en lichaam
Let op! zal verschijnen als:

Kan een kont te groot zijn?
Het leven van een jonge beeldhouwster in het Europa van de jaren vijftig

Ans Hey

ISBN 9789079372096
Prijs 22,95
Nur.641
248 pagina's
Ingenaaid gebonden

Vormgeving: José K.Vermeulen / Dedato Ontwerpers en Architecten / Amsterdam
Uitgeverij: Pels & Kemper / 's-Hertogenbosch