KUNSTBOEK

Eating the image
Mary Waters Schilderijen / Mary Waters Paintings

‘Er is voor mij geen andere taal waarin de wisselwerking tussen verlangen en bevrediging zo goed uitgedrukt kan worden dan in het schilderen’ - MARY WATERS

Mary Waters is een Iers kunstenaar die al bijna 15 jaar zowel in Nederland als in Ierland werkzaam is en wier kunstenaarschap in ons land tot wasdom is gekomen. Al snel viel zij op met haar schilderijen die door zowel techniek als beeldtaal sterk verwezen en verwijzen naar de klassieke schilderkunst van West Europa. Haar werk, te zien in vele galeries en musea en op kunstbeurzen als Art Amsterdam, Pan Amsterdam en de Tefaf, kent een trouwe schare verzamelaars.

In Eating the image wordt een poging gedaan de perceptie van haar werk te nuanceren. De bewondering - én de kritiek - die haar werk ten deel valt, is grotendeels gebaseerd op de virtuositeit waarmee haar schilderijen zijn gemaakt en op het hergebruik van beeldfragmenten uit die klassieke schilderkunst. In dit boek wordt door de opmerkelijke vormgeving van ontwerpers Cobbenhagen en Hendriksen en de tekstbijdragen van kunsthistorici Pietje Tegenbosch en Frank van der Schoor haar kunstenaarschap op een andere manier benaderd. Zij blijkt een schilder te zijn voor wie het verschijnsel van de reproductie de kern van haar kunstenaarschap vormt; een fascinatie die zich niet beperkt tot de ‘hoge’ kunst, maar ook reikt tot de wereld van klassiek en hedendaags design en reclamefotografie.

Wij leven in een cultuur van representatie en snelle consumering van beelden en voor Mary Waters lijkt het schilderen een antwoord daarop. De toe-eigening van beelden wordt bij haar niet alleen gekenmerkt door die bijna fysieke, gulzige kant, waarin de beelden ‘gegeten’ lijken te willen worden, maar die door de overgave en de grote inspanning die zij verricht ook werkelijk eigen gemaakt worden. Eating the image wil een lust voor het oog zijn én stof tot nadenken geven over het werk van een opmerkelijk schilder.

 

Eating the image – Mary Waters Paintings / Mary Waters Schilderijen
Tekstbijdragen van Pietje Tegenbosch en Frank van de Schoor
116 pagina’s | isbn 9789079372034 | nur 646-ingenaaid | Ontwerp Cobbenhagen en Hendriksen-
UITVERKOCHT