<< terug naar In de pers

Brabants Dagblad | Donderdag 24 april 2008

Nieuwe uitgeverij in Den Bosch
Pels & Kemper in Den Bosch komt met klein maar fijn boekenfonds.

door Mieske van Eck

DEN BOSCH - Een uitgeverij beginnen in deze eeuw, je moet maar durven. Echter, alle sombere berichten over ontlezing ten spijt is de boekenomzet in Nederland het afgelopen jaar weer met 5,5 procent gestegen. Het boek is nog lang niet dood. Maar voor het grote geld hebben Gerard Pels en Margriet Kemper hun nieuwe uitgeverij Pels & Kemper niet opgericht, wel uit ambitie en liefde voor het boek.
"Ach met ons geld konden we twee dingen doen: een nieuwe auto kopen of een uitgeverij beginnen. Het is dat laatste geworden", vertelt Gerard Pels. "Wat moeten wij hier in het Paleiskwartier met een auto. Die kunnen we hier toch niet kwijt en we zitten vlak bij het station."
Pels zit al 35 jaar in het boekenvak en werkt sinds enkele jaren als vertegenwoordiger van elf kleinere uitgeverijen. Margriet Kemper is beeldend kunstenaar en maakt vooral ontwerpen voor de openbare ruimte. Ze ontwierp onder meer een monument ter ere van Gerard Reve in Amsterdam.
Ieder voor zich zouden ze waarschijnlijk nooit een uitgeverij zijn begonnen, maar samen hebben ze de kennis en de ambitie in huis voor dit uitgeefavontuur. Pels weet alles van de markt. Kemper zorgt voor de ideeën, de taalvaardigheid en de inhoud. Het streven is jonge kunstenaars en kunstenaars in de regio in te zetten bij de uitgaven.
Pels & Kemper pakt meteen sterk uit met twee mooi vormgegeven boeken. De heruitgave van de novelle 'Tubutsch, een Weense novelle' van de Oostenrijkse schrijver Albert Ehrenstein uit 1911 verrijkt met nieuwe illustraties van de Bossche kunstenaar Peter Koene. Originele en geestige linosnedes zijn het, die recht doen aan de rake observaties van de schrijver en lijn van eenzaamheid doordrenkte ironie.
Het boek is eerder uitgegeven met illustraties van Oskar Kokoschka, maar het werk van Koene is minstens zo interessant. 'Tubutsch' is het eerste deel in de reeks 'De kijklezer'.
Een andere reeks is 'De eetlezer' met boekjes over culinaire curiosa. Een rariteit is bijvoorbeeld het Engelse nagerecht de trifle. In 'Trifle de wereldreis van een Engels nagerecht' vertellen Helen Saberi en Alan Davidson (de in 2003 overleden winnaar van de Erasmusprijs 2003) er alles over. Margriet Kemper vertaalde het zelf, samen met Augusta Plochg. Het is een origineel boekje dat schitterend begint met de beschrijving van de architectuur van de trifle. Teun van den Wittenboer, die twee jaar geleden afstudeerde aan de Bossche Kunstacademie maakte er verrukkelijke en grappige illustraties bij.
In voorbereiding is nog een serie 'De reislezer'.
Daarnaast gaat Pels & Kemper kunsthoeken uitgeven. Pels en Kemper denken dat huls uitgeverij zeker levensvatbaar is.
"Onze eerste boeken zijn al goed afgenomen door de boekhandels", zegt Pels. "En wij werken met eigen geld en hebben geen strop van de bank om onze nek."


<< terug naar In de pers