DE EETLEZER

Helen Saberi en Alan Davidson
Trifle De wereldreis van een Engels nagerecht

Trifles bieden een uitzonderlijke combinatie van zinnelijk en intellectueel genot. (-) Het letterlijk uitscheppen met een lepel kent zijn gelijke in het blootleggen van de opeenvolgende lagen van de geschiedenis van de trifle - met een bijna even intens genot.
- HELEN SABERI

ALAN DAVIDSON (1924-2003) ontving in 2003 de Erasmusprijs voor zijn betekenis in de studie van de eetcultuur. In Nederland verschenen het Noord-Atlantisch Viskookboek en het Mediterraan Viskookboek in vertaling bij Uitgeverij Pereboom. Alan Davidson is de auteur van The Oxford Companion to Food, uitgebracht door Oxford University Press in 1999, een standaardwerk over voedsel. Helen Saberi was zijn assistente bij de totstandkoming ervan en is auteur van Noesje Djaan - de Afghaanse keuken, ook uitgebracht door Uitgeverij Pereboom.
Al tijdens de titanenarbeid die The Oxford Companion to Food met zich meebracht, ontstond bij hun beiden het idee om daarna een klein en licht(voetiger) project te beginnen. Dat werd Trifle, een soort cultuurhistorie van een klassiek Engels nagerecht, dat in de loop van driehonderd jaar vele gedaantes aannam. De trifle is een nagerecht met een min of meer vastgelegde opbouw en die door de auteurs 'trifle architecture' wordt genoemd. In al zijn lichtheid - trifle betekent een kleinigheidje, een beetje, een snuisterij - is het een verrukkelijk maar calorierijk nagerecht dat meer bekendheid verdient in ons land. Maak in dit boek kennis met de Engelse trifle, maar ook met de Amerikaanse, Scandinavische, Eritrese en Italiaanse en proef die verslavende combinatie van al dan niet in drank gedrenkt cake, fruit, custard en slagroom. Teun van den Wittenboer maakte fijnzinnige tekeningen met een vleugje humor, zoals het een Engels nagerecht betaamt. Helen Saberi en Jane Davidson schreven een speciaal voorwoord voor de Nederlandse editie.

 

128 pagina's | isbn 978 90 793 7201 0 | nur 440
ingenaaid en gebonden
vertaling Augusta Plochg en Margriet Kemper
illustraties Teun van den Wittenboer
ontwerp Hansje van Halem
In prijs opgeheven